HaMoked Logo

חברות וחברים יקרים,

כתבתי לכם בחודש שעבר על מסיק הזיתים, שמתקיים בימים אלו, וסיפרתי לכם על האתגרים הרבים איתם מתמודדים חקלאים פלסטינים לאור ההגבלות שמטילה ישראל על גישתם לאדמות חקלאיות בגדה המערבית.

קו החירום שמפעיל המוקד במהלך עונת המסיק קיבל עשרות פניות מחקלאים שהתקשו לגשת אל אדמותיהם שמעבר לגדר ההפרדה. המוקד פנה לצבא בכל פעם שקיבל תלונה על שער חקלאי שלא נפתח במועד (או בכלל); או כשפנו אלינו חקלאים שנאמר להם כי אין ברשותם את ההיתר המתאים, או שהצבא אסר עליהם לחצות את גדר ההפרדה עם כלי הרכב הנחוצים להם להובלת יבול המסיק. הזלזול הבוטה של הצבא בזמנם של חקלאים פלסטינים הופך את עיסוקנו בתחום זה לתובעני ומתסכל מאוד, גם במקרים שבהם אנחנו מצליחים לסייע לאנשים.

השגת ההיתר הנחוץ למסיק הזיתים הפכה למשימה קשה אף יותר בשל מגפת הקורונה והקפאת התיאום בין הרשות הפלסטינית לישראל. אני שמחה לבשר שבעקבות פניותיו העיקשות של המוקד בנוגע לעומס הקיצוני ששורר במשרדי התיאום והקישור של הצבא, שם מגישים פלסטינים בקשות להיתרים, הודיע הצבא כי ינפיק באופן אוטומטי היתרי מסיק עבור כל חקלאי שקיבל היתר מסוג זה בשנה שעברה.

הישג זה אולי נדמה כקטן, אבל יש לו משמעות עצומה עבור אלפי החקלאים שאדמותיהם כלואות מאחורי גדר ההפרדה. אנחנו חוגגים כל הצלחה כזו, אבל ברור לנו שזכויותיהם של חקלאים אלה ימומשו במלואן אך ורק כאשר ישראל תפרק את חלקי גדר ההפרדה הבנויים בתוך הגדה, או לכל הפחות תעבירם אל הקו הירוק. עד אז, ימשיך המוקד לתקוף אחת לאחת את ההגבלות השרירותיות שמטיל הצבא על גישתם של פלסטינים אל אדמותיהם שמאחורי הגדר.

בברכה,

sig

ג'סיקה מונטל
מנכ"לית המוקד להגנת הפרט

 

משנים מדיניות - מהפרט אל הכלל

היתר שמגביל את מספר הכניסות שלי לאדמתי הוא משפיל ופוגעני. את הקשר שלי לאדמה אי אפשר לכמת במספר מסוים של כניסות. יש לי קשר רגשי עמוק לאדמה שלי. אני זוכר את האבן שעליה נהג אבי להרתיח קפה ותה. אני ממשיך באותה מסורת – מרתיח קפה ותה על אותה האבן. זה מעליב לגמד את הקשר שלי לאדמה בחישוב תועלתני של סוגי הגידולים שיש בה.”

אחמד עבאדי הוא אחד העותרים בעתירה של המוקד נגד המדיניות הצבאית שהטילה מכסה שנתית על כניסתם של חקלאים אל אדמותיהם שמאחורי גדר ההפרדה. המדיניות, שהונהגה החל מספטמבר 2019, קבעה כי אפילו כניסתם של החקלאים המעטים שמצליחים להשיג היתר כניסה אל אדמתם, תוגבל ל-40 פעמים בשנה. המוקד עתר לבג"ץ נגד המדיניות, ודרש כי גישתם של החקלאים אל אדמותיהם תותר ללא הגבלה. בשבוע שעבר, בתגובה לעתירת המוקד, הודיע הצבא כי ביטל את מדיניות מכסת הכניסות השנתית.

תמיכה בפעילותנו אנו זקוקים לתמיכתכם כדי להמשיך להעניק סיוע משפטי בחינם לפלסטינים תושבי השטחים הכבושים, וכן לפעול לשינוי מדיניות במטרה להביא שיפור נרחב במצב זכויות האדם בשטחים. לתמיכה במוקד
הצטרפו לרשימת הדיוור שלנו
הרשמה לרשימת הדיוור
שתפו:
s